Recension på Gloworm XS G2.0

TL;DR: fin lampa om man tycker om Lego, adaptrar och är beredd att nörda över installation med massa små delar.

Gloworm XS G2.0

Förord om min köpupplevelse

Jag köpte Gloworm XS G2.0 på Chainreactioncycles. Det var länge sedan jag köpte någonting från den brittiska webshoppen. Jag kan konstatera att dess utbud, priser och leverans har förvärrats sedan Brexit. Leveransen var särskilt pinsam då jag behövde underskriva och skicka fullmakt till leveransombuden för att varan skulle tullklareras.

I lådan

Lampan kommer in en låda med massor accessoarer, bl.a.

  • Själva strålkastare med tre dioder.
  • Två USB-kablar, en kort och en lång. De verkar vara typ C, men inte riktigt kompatibla, se nedan.
  • Fjärrkontroll.
  • Tre o-ringar för USB-kontakter.
  • Styrfäste.
  • Batteriet med litet skärm som visar laddningsprocent, ljustid kvar mm.
  • Delar för hjälmfäste (GoPro-kompatibelt).
  • Två kardborreband: ena för batteriet och det andra för hjälmfästet.
  • USB-laddare (bytbar mellan US- och UK-uttag, ej med EU)
  • Små USB-adaptrar för att göra möjligt använda icke-officiella USB-kablar.
  • Extra linser.
  • Sexkantnycklar för alla skruvar som medföljer.
  • Kanske någonting mer som jag glömde om. Det var riktigt många små bitar där.

Instruktioner

Med så många komponenter var det lite jobbigt att komma igång med lampan. Jag är en sådan person som läser de manualer som kommer med mina leksaker.

Det kom dock ingen pappersmanual med i lådan. Man får gå till Gloworms webbsida och hitta instruktionerna där.

Instruktionerna var mest till nytta. Jag skulle dock föredra att ha en enkel PDF eller en singel webbsida med alla punkter i den. Istället får man en AJAX-interaktiv webbsida med rullande underrubriker. Inte enkelt att t.ex. söka genom dem.

Tur att man inte behöver titta på videor om man inte vill det. Och det vill jag oftast inte ha. Jag föredrar helst läsa för att lära mig nya saker än att se på videor.

Montering

Lampan kan monteras antingen på styret eller på hjälmen. Jag har endast använt den på styret.

Styrfästets klämma har inre diameter på 35 mm. En gummiband följer med för att anpassa den till 31,8mm-styre. Om man flyttar lampan mellan flera cyklar eller ofta tar strålkastaren av, blir det lätt att tappa gummin. Man kan antingen klistra den till styret eller till klämman.

Det är lätt att justera ljusvinkeln vertikalt. Det är inte möjligt att luta lampan lite till vänster eller höger, den är avsedd att stråla rakt fram över styrstammen.

Appen

Den största besvikelsen kom från den officiella Android appen. Den vägrade känna igen lampan över Bluetooth, och det finns inte något annat sätt att koppla lampan till dator eller till mobiltelefon.

Jag följde de officiella instruktionerna. Men appen stannar alltid på “Scanning för devices”-skärmen. Sedan visar den antingen att någon lampa inte detekterats eller fortsätter skanna ytterligare tills lampan ger upp och släcker sitt Bluetooth.

Jag försökte parkoppla två olika Androidenheter; radera appen och data och installera om; ge den alla de behörigheter den krävde. Allt var förgäves.

Lampan sätter på sitt Bluetooth och gör allt möjligt att tillkännage sig. Man kan se den bland Bluetoothenheter i Androids systemmeny. Man kan även parkoppla den från där, men sedan vet Android inte vad som kan göras med den nya enheten (den är ju inte några hörlurar). Men appen låtsas att radioområdet är tomt på enheter.

Gloworms support meddelade mig att jag behövde skicka lampan tillbaka till återförsäljaren för att ta reda på den. Vilket jag kommer inte göra då det är krångligt. Jag vill inte lämnas utan lampa i hösten.

Utan appen kan jag inte ändra de förinställda ljusnivåer. Det är inte världens ände för mig, men synd ändå.

USB-kablar och laddning

Att ladda batteriet var inte heller busenkelt tills jag hade läst genom manualen.

Den AC/DC USB-adapter som kom med lampan är avsedd till amerikanska och till brittiska vägguttag (med en adapter till en adapter!). Det är inte oväntat från en brittisk återförsäljare.

Sedan går vi till två kablar som kommer i lådan. Trots att kablarna ser ut precis som vanliga USB-C, kan man inte byta dem till vilka USB-C kablar som helst. Plasten på deras änder är konisk, och de metalliska kontakter är en smula längre än standard. Rent mekaniskt kan man inte stoppa andra kablar i USB-hål på batteriet eller på strålkastaren.

Men det blir krångligare. Det sitter pyttesmå o-ringar på uttagen som gör kontakter vattentäta.

Gloworm XS G2.0

Samtidigt står o-ringarna i vägen när man försöker koppla kabeln till laddaren. Man måste inte glömma ta dem av (och inte tappa dem) medan batteriet laddas upp. Eller använd ena kabeln på cykeln och den andra med laddaren.

Man kan dock använda en liten medföljande USB-C-till-USB-C adapter för att ladda batteriet med en annan kabel:

Gloworm XS G2.0

Laddningsströmmen är begränsad om man använder olika laddare eller kablar. Så det tar längre tid att fylla på batteriet. Vilket är helt okej för mig.

Fjärrkontroll

Att koppla fjärrkontrollen till huvudenheten är enkelt.

Fjärrkontrollen har två knappar på sig. Men endast en knapp funkar som standard. När man trycker på den cyklar lampan genom tre ljusnivåer. Det finns en procedur för att aktivera den andra knappen (du har väl läst instruktionerna?). Sedan går det att justera ljusnivå upp/ner istället.

Fjärrkontrollen använder CR2032 batterier. Jag vet inte ännu hur länge de räcker till.

Batteri

Batteriet är jättestort (det går dock att köpa en halvstor variant). Man kan fästa det på topp- eller underrör med medföljande kardborreband. Mina stålcyklar har smala och runda rör. Det gör att batteriet kan sitta lite löst. Man behöver dra i ordentligt i kardborrebandet. Har man bredare och plattare utformade rör blir det säkert enklare att fästa batteriet på dem.

Gloworm XS G2.0

På en annan cykel lägger jag batteriet in i ramväskan, det funkar också fint.

Skogsupplevelser

Vad jag verkligen tycker om lampan är hur jämn belysning den skapar. Den bländar inte lika kraftigt som man kunde frukta.

Huvudenheten sitter ordentligt fast och kryper inte ner under stöket.

Strålkastaren överhettas inte även när man inte susar i full fart. Man kan stanna och lämna lampan på under längre tid.

Lampan kommer med tre förinställda ljusnivåer: 20%, 70% och 100%. Jag känner dock inte stor skillnad mellan 70% och 100%. Jag skulle hellre omprogrammera den till fyra nivåer: 10%, 25%, 50% och 100%. Men utan fungerande app kan jag inte göra det.

I höstvärmen ska batteriet räcka till > 10 timmar vid 20% kraft och till ~3 timmar vid full kraft. Åtminstone enligt siffror på batteriet. Själv har jag inte lyckats ladda den helt ut än. Jag vet inte ännu hur bra den fungerar vid minusgrader, får väl lära detta senare i vinter.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 23.09.2022. Tags: recension,


Copyright © 2024 Grigory Rechistov