Att måla om gaffeln

[Texten nedan är en övning i svenska. Ursakta för eventuella fel.]

En av mina cyklar heter GT Avalanche. Den har en gaffel RockShox Solo Air TK 32. Den har en fjäder 100 mm längd.

När jag köpte gaffeln för några år sedan ville jag att den skulle vara i vit färg. Tyvär fanns det endast svarta gafflar i affären då, så fick jag en av dem.

Så här såg den ut ursprungligt under några förra år:

gaffel

Jag använde den på många tusen kilometers vägar, stigar och även på av vägen över på kullerstenar i berg och rötter i skogar. Jag reparerade den ett par gånger på olika cykelverkstäder. Gaffeln har fått många repor över dess yta, men innanför är den i bra skick.

En dag har jag bestämt mig för att försöka att måla om den mig själv. Jag målade om mina trampor ifjol men det var inte en succé eftersom den nya färgen föll bort snabbt.

Den här gången bestämde jag mig för att försöka mer och få bättre resultat. Jag har läst på ordentligt om hur man målar cykeldelar med sprayburk på nätet. Sedan köpte jag primer, färg och lack av hög kvalitet i sprayburkar samt skydd såsom handskar och en gasmask.

Primer burken ser ut som på bilden:

gaffel

Jag använde maskeringstejp för att täcka vissa ytor av gaffeln som inte borde ha någon färg på sig, t ex de inre benen och styrstolpen.

Så här ser ut gaffeln efter den blev sprutad på med primern:

gaffel

Jag förbrukade hela burken för att få det här resultatet.

Man behöver vänta i 24 timmar mellan varje gång för att varje lager ska torkas. Så ett dygn senare fick gaffeln nästa vita lager.

gaffel

Det är svårt att lägga lagret jämt på hel yta utan att färgen börjar rinna. Men efter några försök blir utseendet rimligt.

Nästa dagen lade jag det sista lagret som var genomskinligt lack.

Samtliga lager borde torka på några dagar till efter målningen slutfördes så att de fastnar på metallen och mellan varandra.

Den färdiga gaffeln utan maskeringstejpen ser ut som på bilden nedan:

gaffel

Hela cykeln med installerade gaffeln:

gaffel

Jag tycker om det nya utseendet på min cykel och hoppas att den nya färgen ska stanna kvar länge.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 14.07.2017. Tags: cycle, övning,


Copyright © 2024 Grigory Rechistov