Bikeparktips till nybörjare

Läs SLAO:s lilla gröna

Det är vanligt att man uppmanas att läsa genom den lilla broschuren på fler ställen i en bikepark. Enklast är att ladda boken ner, t. ex. härifrån:

https://www.slao.se/content/uploads/2020/06/Montage_lillagro%CC%88na_2020_SLAO_tilltryck_uppdaterad-10juni_web.pdf

Broschurens två sidor handlar om beteenderegler vid utförscykling samt åkarens och anläggningens rättigheter och skyldigheter.

Visste ni att:

  1. Upp till ⅔ av anläggningens kapacitet (t.ex. leder och lifter) kan vara stängd utan ersättning till dig?
  2. Det är förbjudet att åka eller beträda leder utanför bikeparkens öppetider?

Ta egen cykel eller hyra på platsen?

Jag ser ibland att man kommer med sin XC- eller trailcykel till en DH-bikepark. Detta ibland tillåts av personalen fast det egentligen inte skulle göras av säkerhetsskull. Men det är helt enkelt inte roligt att ha undermåliga bromsar, däck, ramgeometri och andra icke-godkända komponenter på en cykel som egentligen är anpassad till något annat.

Många bikeparker har ett eller fler uthyrningspunkter där man kan hyra en cykel. Det finns några fördelar med hyrd DH- eller endurocykel.

  1. Den är bättre anpassad till intensiv utförsåkning som man upplever i bikeparken. Sådana cyklar är mer förlåtande vid eventuella misstag.
  2. Man oroar sig inte om slitage. Om bromsbelägg, kedja, däck, dämpning o.s.v. bör bytas eller servas, är det inte ditt besvär.
  3. Man har mindre strul om något går sönder. Butikens personal ska byta hjul, däck, lufta bromsar o.s.v. åt dig. Istället för att meka med cykeln fortsätter du åka. Försäkra alltid sitt ansvar mot cykelskada, det kostar inte mycket jämfört med cykelhyran.

Jag rekommenderar till en nybörjare att åka på en hyrcykel. Man ska ha mer skoj under sin vistelse. Förutsätt att cykeln är anpassad till dig och att den inte kommer att explodera under dig. Detta leder till nästa punkter.

Kontrollera hyrcykelns integritet

Som det alltid är med uthyrningsartiklar är hyrcyklarna inte alltid i det bästa skicket. Mekaniker bör serva dem regelbundet men ibland finns brister i dess arbete.

Det är därför ditt ansvar att kontrollera hyrcykelns skick innan du tar den upp till backen.

Den rekommenderade processen heter M-check.

Jag rekommenderar börja kontrollen från framhjulet och avsluta med bakhjulsområde:

M-check

De allra viktigaste sakerna att ha koll på:

  1. Kontrollera lufttrycket i däcken. Använd luftpump med tryckmätare eller en ensklid tryckmätare.
  2. Kontrollera att bromsarna är säkra. Bromsbeläggen bör inte vara tunna, bromshandtagen måste inte kännas mjuka, och varsitt bromsok måste vara fäst med två bultar.
  3. Gå igenom alla skruvar som du kan se med insexnycklar och känn om de är täta eller om de är på väg att lossna. Ingen skruv får saknas.
  4. Om cykeln har luftdämpning, kontrollera sag i dämparen och i gaffeln. Varken fram- eller bakdelen får bottna när man gungar sig på stillastående cykel.

I min erfarenhet med flera hyrcyklar råkade jag träffas med följande problem: - Däck som var nästan tomma på luft. - Otillräckligt uppumpade dämpare och gaffel. - Handtag som kröp inåt. - Tunna bromsskivor. - Luft i bakbromsen. - Trasigt bromsok som saknade en del metal runt ett skruvhål.

Justera cykeln för dig själv

Först behöver man se till att cykelns ramstorlek passar till dig. Sedan är det några justeringar som gör att hyrcykeln är bekvämare til dig och därför är säkrare att åka.

  • Bromshandtag ska vara bekväma att räcka till när cykeln lutar sig nedåt. Man kan vanligtvis justera deras position med Torx eller insexnyckel.
  • Sadelns höjd och lutning ska vara till din smak. Helst bör sadeln inte vara för högt.
  • Dämpning och rebound bör finnas inom rimliga gränser. Det är visst svårt för en nybörjare att resonera om vad man bör göra med alla sådana vred på gaffeln och dämparen. Man kan titta på många videor som förklarar ämnet, men det är ändå inte enkelt begripa. Jag kan kanske rekommendera att ha kompressionen inte för öppen och inte för stängd utan någonstans i mitten, och rebound bör snarare vridas till väldigt långsamt (stängt?) läge än tvärtom. Som tidigare sagt måste cykeln inte bottna bara när du gungar på den.

Det är helt vanligt att ta en lifttur och sedan justera saker en gång till. Om något ser ut, låter eller känns sönder kan man alltid be om hjälp hos uthyrningspersonalen.

Följ preride-reride-freeride rutinen

Det går utan att säga att man ska köra efter sin förmåga. Men vad ska en ny cyklist göra på en plats där hen aldrig har varit förut?

Följ preride-reride-freeride rutinen: https://web.archive.org/web/20140930030635/http://update.whistlerbike.com/2014/07/19/expert-advice/. Ju svårare leder du tar sig an desto striktare ska den följas.

  • Preride. Inspektera leden i låg fart. Var inte blyg att stanna vid sidan, där du inte skapar faror för andra cyklande, och undersöka ledens nästa sträcka.
  • Reride. Åk samma led en gång till, fast lite snabbare. Lär dig känna hur den flyter. Värm upp din kropp.
  • Freeride. Börja med mindre features och arbeta dig upp till större hinder och högre hastigheter. Du ska redan känna till vilken fart du kan eller inte kan hålla och vilka features du kan klara idag och vilka ska senareläggas till nästa tillfälle.

Börja enkelt MEN också avsluta enkelt

En typisk bikeparkdag varar upp till 7 timmar medan lifterna är i drift. Som dagen går börjar alla bli trötta, mindre uppmärksamma och ha större chanser att göra misstag. Om du känner dig trött, tänk på att vila eller avsluta din liftdag tidigare. Du behöver inte åka tills allras sista liftåk.

Det är en bra idé att inte dröja besöka de svåraste lederna till kvällstid när du är som mest trött. Om du vill åka en viss specifisk led som du upplever som svår, gör det strax före lunchtid eller en timme efter den. Ta det lungt på kvällen. Avsluta åkdagen med enklaste leder som du har börjat dagen med.

Jag såg flera gånger hur cyklister krockade i varandra på ett öppet område utan några skymmande träd eller liknande. Det hände alltid runt kl 15 då alla hade blivit tankspridda och ouppmärksamma på grund av trötthet.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 26.09.2021. Tags: cyckling,


Copyright © 2024 Grigory Rechistov