Bruten kedjeplatta

Idag brast en av kedjeplattor på min GT:s kedja KMC X10. Jag råkade märka det när jag vilade mellan träningsvarven, efter att jag la cykeln på marken åt sidan och slumpmässigt kastade blick på klingan.

Broken link 1

Jag är osäker när det hände, det skedde antingen idag vid street-träning eller häromdagen medan vi trängde oss genom en av Lidingös stigar.

Kedjan visade dock inte några tecken på problemet, den varvade tyst vid trampande och hoppade prickfritt mellan kassettens delar. Men i sådant läge skulle kedjan kunna rivas när som helst. Så innebar det att dagens träning var över.

Det var tur att det upptäcktes när jag var nära till hemmet, på bara femtonminutsresa. Kedjan höll sig ihop medan jag försiktigt kröp hem där jag bytte den till en reservkedja. Sedan tryckte jag ut den felaktiga länken ur kedjan och fäste dit en ny länk.

Det här sättet för en kedjelänk att brista är ovanligt. Typiskt går den sönder i koppling mellan en av pinnar och plattor där de viker isär. Oftast sker det i den länk som användes för att stänga kedjan när den installerades på en cykel. Sådan länk kan visa sig svagast om man inte utför operationen ordentligt.

Broken link 2

Men det är inte så i detta fall, för att jag istället använt så kallad master link, och den har suttit långt borta på annan plats i kedjelinjen. Därmed skyller man antagligen antingen en tillverkningsdefekt eller ovarsam växling under last.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 01.04.2018. Tags: bicycle, chain,


Copyright © 2018 Grigory Rechistov