Cykeldelar

cykeldelar

En cykel består av många delar. Olika cyklar har olika strukturer, men det finns gemensamma system och principer hur de är uppbyggda.

Den störst och viktigast saken på cykel är en ram. Den ser ut som romb eftersom det består av två trianglar.

På ramens framsida fästes en gaffel i styrröret. Ramen och gaffeln anknyts genom två lager. Ett styre förbinds med en gaffel genom styrstammen. Styret kan vara antingen rakt eller lite krokigt eller böjt som ett bockhorn eller en åtta. På styret finns två handtag, bromshandtag och ofta ett växelreglage.

Två hjul fästes motsvarande på ramens baksida och gaffelns nedre del. Varje hjul är byggt av ett nav, några ekrar och nipplar och en fälg. På fälgen sätter man en slang med luft och ett däck. Ibland kan hjulet vara slanglöst dvs dess däck håller luften själv. Lufttrycket kan variera från bara ett hälft bar på s.k. fettcyklar som har tjocka däck till nio bar i landsvägscyklar som har tunna däck.

För att man kunna röra cykeln och sig själv fram finns det en drivlina. Den består av ett så kallat system i nedre mittendel av ramen, en kassett på bakhjulsnavet och en kedja som förbinder dem ihop.

Systemet har några partier. Ett drev med kuggar drar kedjan. Två vevpartier håller två pedaler på sig så att ansträngning från ens ben når kuggar. De allihopa roterar tack vare ett par vevlager som finns inne i ramen.

En kedja har fler delar än det finns på resten av cykeln! Det finns typiskt mer än en hundra länkar i kedjan, och var och en av dem består av två flak, ett stift och en rulle.

En modern cykelkassett kan ha från åtta till tolv delar med olika antalet kuggar på dem. Det minst kugghjulet har från nio till elva kuggar, medan det största kugghjulet kan ha upp till femtio kuggar. Det ger växlingintervall upp till fem hundra procent på de nyaste och dyraste kassetterna.

För att växlingen ska fungera behöver en cykel ha speciella enheter som tvingar kedjan att hoppa mellan kuggarna. En sådan växel sitter nära bakhjulet fast på ramen. En till växel kan vara bredvid framkuggarna också. En del av cyklarna har inga växlar och bara en hastighet. I så fall saknar cykeln växlar och växelreglagen, har mindre kugghjul och andra delar för att de blir onödiga. Den är generellt enklare och lättare.

För att stanna använder man bromsar. Det finns några allmänna bromssystem på cyklar. Man anser nu att skivbromsar är det mest effektiva systemet. Då finns två skivor av metall som är fastsatta på varje nav. När man trycker på bromshandtagen griper bromsklossarna sådana skivor och hjulen slutar att vridas.

Den mellersta delen av ramen heter sadelrör. Det håller en sadelstolpe. På sadelstolpens topp fäster man en sadel. Ibland man kan variera sadelhöjden genom att sätta sadelstolpen på olika nivåer.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 27.07.2017. Tags: övning,


Copyright © 2024 Grigory Rechistov