Eklektisk24 del 4

Det var dags att skruva ihop några delar. Med styrlagret i besittning har det blivit möjligt att koppla ihop ramen, gaffeln, styret m. fl. Tyvärr har jag fortfarande inte passande hjul — det beställda hjulparet har fastnat någonstans mellan Kina och Sverige.

Ramen är redo i mekstället. Observera att här på bilden syns en vuxensadel. En annorlunda barnsadel ska användas för bygget senare.

Ramen i mekstället

Ursprungligen hade ramen kabelfästen för avbruten broms- och växelväjerdragning. D.v.s. att fästena tjänade som kabelstopp. Jag borrade ut några av dem så jag kunde ha heldraget växelhöljet till bakväxel, samt oavbruten hydrauliska slang till bakbromsen.

Här på bilden kan man jämföra en orörd klämma kontra en modifierad klämma.

Urborrad klämma

Ett fyrkantsvevlager som kom med ramen. Ingenting speciellt, funkar fint.

Vevlager

Vevlager iskruvat

Styrlagerskålar. Eftersom de skålarna är asymmetriska och ger 1° brantare styrvinkel, behöver man justera dem mot cykelns mittlinje. Det gör man med en sytråd dragen från sadelstolpen till skåror på varje skål.

På grund av den ovannämnda asymmetrin fungerar den vanliga styrlagerpressen inte perfekt för sådana skålar. Den tenderar rotera skålen, och också trycka in den snett. Dessutom hade jag inte det verktyget nära till hands. Så det blev en träklubba.

Av min tidigare erfarenhet med Works Components styrlager tar det i genomsnitt två försök att trycka/banka in en skål på rätt sätt. Så var det idag också: man bankar en skål halvvägs in, sedan kontrollerar mittlinjen. Om det behövs, bankar man skålen tillbaka ut, och börjar om.

Styrlager

En kort styrstam från BTWin. Den satt en stund på min heldämpade hoj, men jag litade på inte att den skulle hålla och dessutom tyckte jag om en lite längre styrstam mer.

Styrstam

Att ha styrlagret på plats öppnade upp möjligheten att koppla ihop ramen och gaffeln.

Ramen och gaffeln kopplade

Bakbromsadapter. Det blir 160 mm bromsskivor bak och fram.

Bakbromsadapter

Nu är också styret på plats vilket tillåter provmontera bromshandtag m.m. Jag tycker att styret är för brett (680 mm), och att jag kanske förkortar det ner till 650 mm.

Styret


Några punkter som inte är helt bestämda i det här bygget:

  1. När hjulen kommer. Nu beror det på postleveransen. Den aktuella beräkningen är i slutet av februari.
  2. Vilket vevparti att använda. Här finns några alternativ, med alla är inte lika fina. Jag vill ju ha korta vevarmar och få (≤ 32) kuggar på framklingan. Men det ska jag berätta om nästa gång.

Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 23.01.2023. Tags: byggtråd, cykel, 24 tum, eklektisk24,


Copyright © 2024 Grigory Rechistov