Eklektisk24 del 6: funderingar kring vevarmslängden

Även om de flesta vuxencyklar kommer med vevarmar mellan 170 och 175 mm i längd, finns det en åsikt att många cyklister skulle ha gynnats av kortare vevarmar, på 165 mm och ännu kortare 1, 2. Oavsett om detta är sant eller ej för vuxna, när det gäller barncyklar så kan man ofta se dem säljas med absolut för långa vevarmar.

Det finns många synpunkter och teorier om vilken optimal längd vevarmarna ska ha. Vissa säger 10% av användarens höjd, andra litar på 41% skenbenslängd eller 20% innersömslängd, o.s.v. De flesta är dock överens om att något kortare vevarmar än optimala är säkert bättre än för långa.

Ännu krångligare med barn är nämligen att deras höjd och kroppsproportioner är variabler. Med tiden bör man byta från kortare vevarmar till längre (men oftast sker det samtidigt med när man byter cykel till en större).

Det finns inte något gott urval av vevpartier mellan 110 mm — 150 mm från stora komponenttillverkare. Mer specialiserade butiker har vissa modeller, men deras priser biter. För en cykel som skulle vara i bruk i ett par år tills man säljer den och byter till en större ramstorlek, vill man inte investera i dyra vevarmar och ännu dyrare klingor.

När det gäller korta billiga vevarmar för fyrkantsaxelsvevlager, så kommer de oftast med framklingor som är för stora. Det är vanligt att se ett vevparti 127 mm, 46 kuggar som skulle passa till en 20”-hopfällbar vuxencykel, men inte till en barncykel av samma hjulstorlek.

Observera att det inte går att enkelt byta ut framklingan på sådant vevparti, eftersom de är nitade till varandra i mitten.

Vevarmarna 14 mm 28 kuggar

Just nu får vi välja ur fyra olika vevpartier:

  1. 140 mm på 28 kuggar. Detta får väl vänta tills barnet är minst 140 cm hög.
  2. 127 mm på 36 kuggar. Framklingan skulle kanske passa om jag satte en 11-42 kassett bak. Men planen är att ha en 11-36 kassett. För stigcykling vill man ha lite enklare utväxling än så.
  3. 127 mm på 32 kuggar. Mest sannolikt att det blir vårt val.
  4. 114 mm på 28 kuggar. Detta sitter perfekt på den 20”-cykeln som finns, och där får det väl stanna kvar.

Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 27.01.2023. Tags: byggtråd, cykel, 24 tum, eklektisk24,


Copyright © 2024 Grigory Rechistov