I solidaritet med Library Genesis och Sci-Hub
[Texten nedan är en översättning av http://custodians.online/]
I sagan »Den Lille Prinsen« av Antoine de Saint Exupéry träffar den Lille Prinsen en affärsman som samlar på stjärnor med det enda syftet för att kunna köpa även fler stjärnor. Den Lille Prinsen blir förvirrad. Han äger bara en blomma som han vattnar varje dag, och tre vulkaner som han rensar varenda vecka. »Det gör viss nytta för mina vulkaner och för min blomma att jag äger dem«, säger han, »men du skapar ingen nytta för stjärnorna som du äger«.
Det finns flera affärsmän som äger kunskap idag. Ta som ett exempel Elsevier, det största vetenskapliga förlaget, vars vinstmarginal av 37% kontrasterar starkt emot ökade avgifter, stigande studielån och nuvarande fattigdomsnivålöner på de adjungerade forskarna. Elsevier äger en del av de största databaserna över akademiska publikationer. Det licensierar dem till så skandalöst höga pris att även Harvard som är det rikaste universitetet i den globaliserade norden, klagade på att det inte hade råd med dem längre. Robert Darnton före detta direktör på Harvards bibliotek säger »Vi som fakultet utför forskning, skriver uppsatser, granskar andra forskarnas uppsatser, arbetar på en redaktion, alla dessa saker gratis. Sedan får vi köpa vårt arbetes resultaten till oerhörda pris.«
Arbetet på vetenskapspublikationer stöds av allmänna pengar och syftar på att tjäna till vetenskapliga författare. Publikationernas legitimitet grundar sig på expertbedömning som utförs av samhällets medlemar. Ändå kostar journalartiklarna så mycket att det nekas tillgång till vetenskapen för en stor del av vetenskapspersonal och till allmänna publik i hela världen. Sådana förutsättningar förvandlar tillgången till ett privilegiumstecken istället.
Elsevier har nyligen åtalat ett upphovsrättsbrott emot Science Hub och Library Genesis i New York. Man påstår om miljoner dollar i skador. Det har blivit ett känsligt slag inte bara på webbplatsernas administratörer men också på tusentals forskare runt globen för vilka dessa webbsidor är den enda tillgängliga källa på vetenskaplig information. Den sociala media, mejllistor och IRC kanaler har varit uppfyllda med nödmeddelanden av desperata personer sökande efter uppsatser och publikationer.
Medan New Yorks domstol genomförde sitt förbudsbeslut fick man en nyhet att hela redaktionen på en högt uppskattad journal Lingua sa upp sig eftersom Elsevier vägrade att förse fri tillgång och att avskaffa höga avgifter som samlades från författare och vetenskapliga organisationer.
Medan vi skriver dessa rader sprider en petition runt. Den handlar om ett krav att Taylor & Francis inte stänger ner Ashgates som före detta var ett oberoende förlag och som förvärvades tidigare under 2015. Det hotas att gå under liksom de andra små förlagen som blev överkörda av det växande monopolet. Resurskoncentration sker på förlagsmarknaden. Det här är bara några tecken på att systemet är sönder. Det minskar vårt värde som författare, redigerare och läsare. Det parasiterar på vårt arbete, det förstör vår tjänst till samhället, det förnekar oss tillgången.
Vi har nu möjligheter och metoder att göra kunskap tillgängligt till alla utan någon ekonomisk barriär och till ett mycket lägre pris för samhället. Men monopolet över vetenskapliga publikationer stänger ner tillgången. Dess upprörande vinster och dess centrala roll i tilldelning av vetenskaplig prestige går emot samhällets intresse. Kommersiella förlag hindrar effektivt öppen tillgång, visar upp oss som kriminella, åtalar våra hjältar och förstör våra bibliotek om och om igen. Före Science Hub och Library Genesis fanns det Library.nu och Gigapedia; före Gigapedia fanns det textz.com; före textz.com fanns det litet; före litet fanns det ingenting.
Det är deras syfte: att reducera mest av oss tillbaka till ingenting. Och de har fullt stöd av domstolen och lagen att göra precis detta.
I Elseviers fall emot Sci-Hub och Library Genesis sa domaren: »Helt enkelt att göra ett upphovsrättsskyddat innehåll tillgängligt gratis genom en främmande webbsajt, tjänar det mot samhällets intresse.« Alexandra Elbakyans ursprungliga påstående satsar mycket högre: »Om Elsevier lyckas att stänga ner våra projekt eller att tvinga dem flytta till darknätet sänder det ett viktigt meddelande att samhället inte får någon rättighet till kunskapen.«
Vi visar dagligen och i stor skala att systemet är sönder. Vi delar våra skrivningar i hemlighet bakom förlags rygg. Vi går kring betalväggar för att få tillgång till uppsatser och publikationer. Vi digitaliserar och laddar upp böcker till bibliotek. Sådana händelser är den andra sidan av 37% vinstmarginalen: vår gemensamma kunskap växer mellan sönder systemets linjer. Vi är alla kunskapsväktare, det vill säga väktare efter infrastruktur som används för att skapa kunskap, väktare efter fertila men ömtåliga ting. Det innebär faktiskt att ladda ner, att dela ut, att läsa, att skriva, att recensera, att redigera, att digitalisera, att arkivera, att uppehålla biblioteken och att göra dem tillgängliga. Det betyder att vara nyttig, inte att skapa egendom över vår gemensamma kunskap.
För mer än sju år sedan skrev Aaron Swartz, han som sparade ingen risk för att stödja saker som vi uppmanar dig stödja också, »Vi behöver få information var det än är, kopiera den och dela den med världen. Vi behöver ta saker som är utan upphovsrätt och addera dem till arkiv. Vi behöver köpa hemliga databaser och placera dem på nätet. Vi behöver ladda ner vetenskapliga journaler och ladda dem upp till fildelningsnätverk. Vi behöver kämpa för Gerilla Öppet Tillgång. Med tillräckligt av oss runt världen skickar vi inte bara ett starkt meddelande att stå emot kunskapsprivatisering. Istället tvingar vi den försvinna och bli förfluten. Är du med oss?«
Vi befinner oss på det avgörande tillfället. Det är dags att erkänna att den själva närvaro på vår massiva kunskapsmassa beror på verkan av kollektiv civil olydnad.
Det är dags att dyka upp från gömställen och sätta våra namn på det här motståndet. Du kan känna dig isolerad men det finns flera av oss. Ilskan, desperationen och rädslan att bli av med vår biblioteksinfrastruktur, som låter över nätet, pekar på det. Det är dags för oss väktarna vare sig vi är hundar, människor eller cyborger med våra namn, alias, och pseudonymer att höja våra röster.
Dela det här meddelandet, läs det offentligt, lämna det i skrivaren. Dela din skrivning, digitalisera en bok, ladda upp dina filer. Låt inte vår kunskap bli krossat. Sköt bibliotek, ta hand om metadata, bry dig om backupen. Vattna blommorna, rensa vulkanerna.
30 november 2015
Dušan Barok, Josephine Berry, Bodó Balázs, Sean Dockray, Kenneth Goldsmith, Anthony Iles, Lawrence Liang, Sebastian Lütgert, Pauline van Mourik Broekman, Marcell Mars, spideralex, Tomislav Medak, Dubravka Sekulić, Femke Snelting…
- Larivière, Vincent, Stefanie Haustein, and Philippe Mongeon. “The Oligopoly of Academic Publishers in the Digital Era.” PLoS ONE 10, no. 6 (June 10, 2015): e0127502. doi:10.1371/journal.pone.0127502., “The Obscene Profits of Commercial Scholarly Publishers.” svpow.com. Nåddes den 30 november, 2015.
- Sample, Ian. “Harvard University Says It Can’t Afford Journal Publishers’ Prices.” The Guardian, April 24, 2012, sec. Science. theguardian.com.
- “Academic Paywalls Mean Publish and Perish - Al Jazeera English.” Nåddes den 30 november, 2015. aljazeera.com.
- “Sci-Hub Tears Down Academia’s ‘Illegal’ Copyright Paywalls.” TorrentFreak. Nåddes den 30 november, 2015. torrentfreak.com.
- “Save Ashgate Publishing.” Change.org. Nåddes den 30 november, 2015. change.org.
- “The Cost of Knowledge.” Nåddes den 30 november, 2015. thecostofknowledge.com.
- In fact, with the TPP and TTIP being rushed through the legislative process, no domain registrar, ISP provider, host or human rights organization will be able to prevent copyright industries and courts from criminalizing and shutting down websites “expeditiously”.
- “Court Orders Shutdown of Libgen, Bookfi and Sci-Hub.” TorrentFreak. Nåddes den 30 november, 2015. torrentfreak.com.
- “Guerilla Open Access Manifesto.” Internet Archive. Nåddes den 30 november, 2015. archive.org.