Järvsö bergscykelpark intryck

Överblick på JBP hotellet

JBP är en schysst plats att roa sig med stora downhillcyklar.


Full map

Vägen dit

Det tar cirka 3½ timmar för att nå dit från Stockholm på ett tåg. SJ har direkta rutter dit, annars kan man ha ett eller två byten antingen i Gävle eller i Uppsala.

Hotellet

Ett nytt hotell är rest precis framför liftarna. Som de flesta svenska hotellen är det asketiskt, ingen prakt alls. Små rum, två sängar, en toalett, en tv. Man kan hänga ut sina stinkande plagg utanför rummet i ett skåp som låses.

Hotellet är dock gjort med en särskild tanke på cyklisternas behov. Cykeluthyrning, cykelförvaring, verkstad/butik och restaurang finns i samma byggnad.

Frukostutbudet i restaurangen är lika minimalistiskt. Lunch är god. Middag har jag inte prövat.

Leder

Cykellederna är det viktigaste i hela bikeparken, och de sviker inte. De flesta är kompakt placerade just intill varandra; det finns några avstickare men alla leder följer tillbaka till liften.

Det finns två liftar som tar cyklister upp till berget. Trots det är Sydliften betydligt mindre populär hos besökare eftersom den är långsam och åker faktiskt till bara två korta leder.

Efter knappt 200 höjdmeter på Toppliften hittar man en grön Monica samt två röda leder: Till mina vänner och Popp Opp i Topp. Monica tjänar som transportväg till de flesta andra leder gömda längre ner i skogen. Till mina vänner är okej att åka blint; Popp Opp i Topp bör man utforska i förväg innan man ger sig av på den.

Jag har inte prövat cykla några svart diamant leder under besöket. De ser rejält utmanande och farliga med antingen stora hopp och gap eller branta lösa backar. Tydligt är de utanför min förmåga just nu.

Publiken

Det är alltid intressant att se på den publik som cyklar och ibland tala med dem under två minuters liftresa. Flera barn i olika ålder, många tjejer, ännu fler killar i alla åldrar. Man bringar alla slags cyklar till backarna: dylika DH-slädar hyrda från JBP, sina egna DH-maskiner av alla tillverkare, allmountain heldämpade cyklar, hardtails med långa och korta gafflar, elcyklar med mera. Platformpedaler, kontaktpedaler, t.o.m. kontaktskor på platta pedaler — allt går bra.

Själva byn

Järvsö är i verkligheten en pytteliten by som går att utforska kors och tvärs till fots i tre timmar. Utanför backen finns det en rimligt stor ICA-butik, några snabbmatsrestauranger och caféer, en klädbutik, en blomsterbutik, en turistbyrå. På backen finns det flera hotell och stugor att bo i.

Vad som kan förbättras

  1. Man behöver ställa några värdeskåp vid lifterna eller i hotellet för dem inte stannar i hotellet men behöver förvara sina saker någonstans mellan liftturer.
  2. Sommaren kan bli varm, och man behöver tvätta sig efter en hel dag utförsåkning. Därför vore duschar utanför hotellet ett bra tillägg. Annars blir man tvungen tvättas från slangen på cykeltvätten.

Mina prestationer

  1. Åkte samtliga gröna och blåa leder.
  2. Åkte vissa röda leder. I synnerhet var Opp Hopp i Topp och En tuff brud riktigt utmanande.
  3. På En tuff brud samlade jag alla “chicken lines” som fanns och kraschade spektakulärt på den sista droppen där.
  4. Hoppade den svarta doppen på Drop section. Jag var dock på gränsen att träffa smutsen eftersom jag landade på gaffeln och bottnade den ut.
  5. Jag förstörde ett frihjul. Det krävde att bakhjulet ersattes.
  6. Jag skadade både handtagen och skrapade en bromsslang när jag träffade ett träd på Manolito.

Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 31.07.2019. Tags: intryck,


Copyright © 2020 Grigory Rechistov