Järvsö bergscykelpark intryck 2020

JBP

Nyligen har jag besökt Järvsö och Järvsö bergscykelpark för den första gången i året. Vad har ändrats sedan 2019? Här är några saker som jag såg och mindes.

I byn

Både pumptrackerna är klara. Man bygger även några stigar eller trottoarer i skogen också, vet inte om de ska vara avsedda för cykling, skidåkning eller gående.

JBP hotellet

Denna gång bokade jag inte hotellet utan tältade i skogen. Utanför hotellet såg jag inte några stora förändringar.

Det verkar vara en ny förvaltare i restaurangen, men jag kan ha det fel. Köket stannade samma som ifjol.

Lifter

Toppliftens korgar är ombyggda så att upp till 4 cyklar/personer kan åka i samma liftkorg. Det innebär att liftkön går ungefär två gånger snabbare än förut, vilket positivt känns.

Sydliften stannade oförändrad, men den var också stängd under mitt besök.

Det finns nu en gör-det-själv-bod intill lifterna, sponsrad av Weldtite med stort utbud verktyg. Där kan man meka med sin cykel.

Cyklarna

Man erbjuder i princip samma NS Fuzz i tre storlekar som ifjol. Vid tillfället fick jag en cykel med X-Fusion luftgaffeln och Cane Creek dämpare. Den kändes något bekvämare att använda.

En stor förbättring blev att alla cyklar är nu försedda med framstänkskärmar på gaffeln, vilket ska göra cyklingen i blött väder möjligt.

Leder

Tyvärr var en del stigar stängda under besöket, bland andra Malins nedre halva, Teenie Weenie, de två högsta droppen i Drop Zone.

Jag misstänker jag man spärrade dem på grund av deras svårighetsnivå samt relativ tillgänglighet. Oerfarna cyklister kan nämligen enkelt hitta och försöka åka dessa stigar, men sedan upptäcka att de inte är kunniga nog att klara dem men då blir det för sent. Kanske använde man den befintliga skadestatistiken för att besluta vilka stigar som stannar stängda. Till exempel har Twist Twist stannat öppen men nu finns det en varningsskylt vid dess början att man måste kunna klara stora hoppar innan man försöker klara den stigen.

Publiken

Som vanligt fanns det flera barn och ungdom. Många kvinnor, tjejer och flickor fanns också, vilket var trevligt. Det var en vardag mitt i veckan, trots det var liften, stigarna samt restaurangen fulla med folket.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 11.07.2020. Tags: intryck,


Copyright © 2020 Grigory Rechistov