Manitou Mastodon gaffel och Works Components vinklade styrlager

Det var en regnig lördag. Stigarna var blöta, rötterna var hala. Det var äntligen dags att installera en ny gaffel.

Se även diskussionen på Happyforumet.

Dagens meny bestod av:

  1. Surly Wednesday med stel gaffel.
  2. Manitou Mastodon Comp EXT gaffel. Jag har inte haft några dämpade gafflar på mina egna cyklar på två år. Undrar om det blir någon skillnad på cykling (haha).
  3. Works Components styrlager med 1,5° vinklade koppar. Meningen här var att göra cykelns huvudvinkel släckare.
  4. Verktyg för att banka ut, banka in, skära av, fila, skruva av och skruva på.

Cykelns utseende före uppgraderingen.

01

Ny respektive gammal gaffel.

02

Det gamla styrlagret Cane Creek 10 för 1⅛” raka styrrör på väg ut ur huvudröret.

03

Och verktyg som behövs att trycka kopparna ut.

04

En ny nedre kopp på väg in:

05

Eller så var mitt första försök. Jag anade från början att trycka in de vinklade kopparna skulle bli svårare än vanliga lagerkoppar.

För det första, måste man placera kopparna på symmetriskt sätt i förhållande till cykelns centrala plan. Det fanns två skåror på varje kopp vilka behövdes ligga precis på mittlinjen så noggrant som möjligt.

För att säkerställa deras position använde jag en tråd mellan sadelröret och huvudröret.

06

Det andra problemet låg i verktyget. Lagerpressen är så utformad för att behålla sina delar parallellt under processen. Det betyder att den skulle försöka driva en vinklad kopp lite snett. Jag försökte illustrera det med mina madskillz i Paint:

ritning

I slutet använde jag istället en träklubba för att banka kopparna nästan hela vägen in i huvudröret, och lagerpressen endast för att trycka in den sista millimeter.

Det tog mig två försök för att få den nedre koppen i rätt läge i huvudröret, och ett försök för att lyckas med den övre koppen. Det går faktiskt enklare efter ena kopp är på sin plats eftersom lagerpressens axel sedan börjar vinkla åt rätt håll medan man trycker in den andra koppen.

Till slut såg de så ut:

07

Sedan var det dags att mäta in den nya gaffeln. Nämligen att sätta kronbanan och att förkorta styrröret.

Tidigare hade jag stora besvär med att sätta kronbana på gaffelkronan på en annan cykel. I det där fallet funkade ett plaströr inte alls för mig. Då köpte jag ett specialverktyg för att vara beredd för nästa eventuellt tillfälle. Ironiskt nog behövde jag inte något verktyg i det här fallet eftersom Works kronbana hade en slits i sig vilket tillät helt enkelt glida den hela vägen ner med handen.

För styrröret funkade röravskärare som vanligt. Eftersom den nya övre koppen satt en smula högre än den gamla zerostack-koppen, bytte jag en 10 mm distans under stammen med 5 mm.

08

Det nedanstående förvirrade mig för en stund. Hur skruvar man topcappen på om det inte finns något hål i bultens huvud?

09

Jaha! Det var bara en gummiplugg!

10

Nuförtiden har jag sommarhjul på cykeln vilket betyder att det finns gott om avstånd mellan 27.5”×3” däck och gaffelns ben och krona. Senare kommer den rymma 26”×4.8” vinterhjul.

12

Allt är färdigmonterat! Vissa prylar som stänkskärm saknas kvar på bilden.

98

Den uppfräschade cykeln på stigen under dagens sista solljusstrålar. Stigarna var fortfarande blöta, därför tog jag bara en kort skogsrunda.

98

Nästa blir väl det att justera lufttrycket och antal puckar i gaffeln.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 28.09.2020. Tags: manitou, mastodon, headset, angleset, works components, wednesday,


Copyright © 2020 Grigory Rechistov