Microshift Advent X långtidsrecension

TL;DR: Groupsetten skulle passa bäst för dig som vill min-maxa sin drivlina. Alltså att ha mest värde per krona.

Jag har haft en Advent X kassett, växlare och reglage på min hardtail sedan i mars 2021, alltså i 1½ år. Den cykeln använde jag regelbundet och året om för att köra stig.

Därefter kommer mina upplevelser och tankar, både negativa och positiva.

Hållfasthet

  • Själva växlaren överlevde otal stenslag. Trots det har två övre trissor offrats till trädgrenar som fastnade i den. Den första trissan ersattes kostnadsfritt av Microshift när jag skrev till dess kundtjänst. Den andra trissan bytte jag mot Shimanos och bara rullade vidare.
  • Växlaren har clutch vilken funkar bra. Jag kör den cykeln med enkel chain guide och icke-narrow-wide framklinga. Det räcker med dem att hålla kedjan på. Det går att serva clutchen, jag hade faktiskt skruvade av dess lock en gång men hittade ingenting inuti som behövde åtgärdas.
  • Handtagsreglaget fick sin del av kraschar. En gång började det krångla; då plockade jag isär det och blåste skiten ur med brakecleaner och sedan blev allt lungt igen.
  • Kassetten är nu på sin tredje kedja, vilken sannolikt blir dess sista. Tänk på att jag cyklar på den här cykeln året runt och. Jag är inte alltid noggrann med kedjerengöring.

Pris, tillgänglighet och kompatibilitet

  • Groupsetten är billig. Jag skulle inte må dåligt ifall jag knäckte nagot.
  • Jag har ingen aning hur mycket delarna väger. Jag väger aldrig cykelkomponenter. Det finns två olika varianter på groupsetten förresten. Den ena är tyngre än den andra, och en smula billigare. För mig känns skillnaden mellan dem obefintlig.
  • Det är ganska svårt att få tag på dessa komponenter. Jag vet bara om en webbutik där det går att beställa dem, och då blir de stundvis slutsålda.
  • Komponenterna verkar inte vara kompatibla med vare sig SRAM:s eller Shimanos växlare och reglage. Mina egna mättningar på kabeldragningsförhållandet blev inte övertygande heller. Självklart är kassetten kompatibel med alla HG-frihjul och 10-delade kedjor.

Jag har en reservuppsättning Advent X liggandes i en låda. Det är ifall jag skulle behöva byta någonting som jag knäckte. Av skälen ovan kommer det inte gå snabbt att köpa en ersättningsdel nuförtiden. Men det visar också att jag gillade groupsetten för att fortsätta använda den i framtiden.

Jämförelse med andra grouper

Nu har jag noll erfarenheter med någon grupp i en högre prissklass än Shimano SLX. Då kan jag inte kommentera hur Microshifts grejer jämföras mot XTR eller Eagle XX0 eller AXS. Men jag kan säkert säga att groupsetten funkar lika bra eller bättre som Deore, och betydligt bättre än SRAM SX eller Shimano Alivio.

Slutsats

Advent X komponenter matchar mina behov väl. Jag som inte tävlar, försöker min-maxa mina cykelkomponenter och är beredd att meka med mitt eget cykelskrot.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 03.09.2022. Tags: shifter, advent, microshift,


Copyright © 2023 Grigory Rechistov