Mitt barn

Min son heter Erik och han föddes i början av juli. Jag beslöt att beskriva mina intryck om hans första dagar i livet så att jag inte glömmer dem senare.

När Erik sover är han så söt men ibland gnyr han i sömnen. När han är vaken rör han jämnt på händer och fötter, tittar sig omkring med nyfikenhet och ser ut som om han bedömer andra. För dt mesta skriker han.

Barn tycker om att skrika, tror jag, för det är deras endast sätt att kommunicera. Han skriker när han är hungrig, irriterad, trött, pigg, har ont i magen eller vill umgås med sina föräldrar.

Ofta verkar det som att han skriker utan någon orsak. Ibland tycker jag att han verkar uppleva så många nya saker som sker omkring honom under dagen som ljud, ljus, olika föremål, dofter, värme, svalka, så att hans hjärna blir så exalterad. Ändå sover han alltid nästa omgående i barnvagn, även om det finns oväsen eller starkt solsken när vi promenerar på en gata. Han sover bättre i vagnen än sin säng även om den står på balkongen i lägenheten.

Erik är förvånande nog stark i nyporna och fötterna från de första timmarna av sitt liv. När han griper tag i mitt finger är det svårt att han släppa det. Det är en reflex eftersom Erik inte kan kontrollera sina rörelser än.

Han försöker också att le ibland, men han kan ju inte kontrollera munmusklerna heller. Han är just nu för ung för att kunna krypa när han ligger på magen, ändå försöker han det.

Visst kissar och bajsar Erik regelbundet. Jag har aldrig trott att man kan bli glad när någon annat gör det. Det är enkelt att byta blöjor dessa dagar, och jag vet inte hur man kunde ta hand barnen innan blöjor uppfanns. Det var så mycket jobbigare tror jag.

Hittills gillar Erik inte att rör på sig i badkaret. Han gråter hellre när jag doppar honom i varmt vatten. Så är det inte enkelt för honom att vänja sig att bada regelbundet. Jag och min fru försöker följa olika synsätt, t ex att ge honom massage, att ändra (öka eller minska) vattentemperaturen, att bada före eller efter amning osv. Jag hoppas att det blir bättre så småningom, eftersom ett bra dopp förstärker barnets hälsa och hjälper det att sova på natten.

Alla mina släktingar älskade Erik redan när jag visade honom för dem genom Skype. De ville möta honom i verkligheten. De flesta blev dock lite förvånade när de fick reda på att vi valde det namet. Det är inte ett typiskt ryskt namn. Vi ville att det namnet skulle låta enkelt både på ryska och svenska. Det ska inte vara frågor om hur man staver det.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 18.07.2017. Tags: övning,


Copyright © 2024 Grigory Rechistov