Recension

Det här är en kopia på mitt inlägg på Happyride.

Omslag


Jag vet inte om detta tråd är en lämplig plats att skriva min recension på boken, men i alla fall fortsätter jag.

Överhuvudtaget njutas jag av bokens andra upplag. Den är välskriven och strukturerad. Inledningen är intressant och skulle vara verkligen nyttig för en nybörjare. Den viktigaste saken boken uppmuntrar mig att göra är att avvika mig från de gamla stigar som jag redan har cyklat på dussintals gånger och att utforska istället efter nya roliga stigar, platser och upplevelser. Jag uppskattar också att varje stig har svårighetsgrad för det hjälper begripa hur mycket tid man skulle satsa på den.

Mina anmärkningar och förslag till bokens innehåll och GPX-bilagor följer. Kanske kan några av dem användas eventuellt för att göra den tredje upplagan ännu bättre.

  • Sidorna med innehållet och översiktskartan (s. 6 respektive 7) borde vara enkelt att hitta eftersom man börjar läsa om nya stigar genom att hitta dem på kartan. Därför är det bättre att placera dem som första bokens sidor.
  • Det finns en paragraf (s. 20) som påstår att man inte får ta med cykeln på den nya pendeltågsstationen Odenplan. Men det gäller inte längre för att man kan gå fram genom en hiss på Vanadisvägen. Självklart var boken färdig innan den nya bestämmelsen drev i kraft.
  • Bokens text är ganska tätt och typsnittet är litet. Det kan bli svårt att läsa den för dem som inte har perfekt syn. Men om man vill ha den med sig även på stigen behövs boken vara liten och lätt.

På förlagets webbsida kan man ladda ned några ZIP-arkiv med GPX-filer som motsvarar till varenda beskriven stig. Tyvärr har dessa filer flera tekniska problem.

  • Textkodning i de komprimerade filerna påverkas av det välkända ZIP-formatproblemet, nämligen att icke-ASCII tecken felaktigt skrivas. Därför konverteras tecknen Å, Ä, Ö till oläsbart skräp. Lösningen kan vara antingen att byta filnamnen så att de inte har icke-ASCII tecken i sig, eller att använda något annat komprimeringsformat såsom RAR, 7zip, Gzip, BZip2 osv.
  • GPX-filerna är onödigt noggranna. Det finns en punkt till varje meter stig. Därför har filerna hög storlek, och det är tungrodda att hantera dem på svaga datorer. T. ex. vissa filer har 32 tusen punkter i sig! Jag kan föreställa mig att det kan orsaka problem på vissa Garmin-enheter också. Man behöver ju inte så detaljerade stigar för att inte någon person skulle följa dem prick till prick.
  • I ZIP-arkiven finns det filer som ser ut som GPX men inte följer GPX-scheman. Det förvirrar betydligt för att man inte kan öppna dem. Sådana filer borde antingen tas bort eller bytas till några andra namn.

Jag har tillbringat nästan en timme för att rensa filnamnen på de ursprungliga filerna, att slänga skräpfiler och att minska filstorlek med gpsbabel. Nu tar stigarna betydligt mindre volym, ca 350 kbyte i arkivet, har korrekta namn och är GPX-kompatibla på riktigt. Om någon vill ha min variant meddela mig gärna. Arkivfilen finns här.


Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 21.01.2018. Tags: recension, bok, mtb,


Copyright © 2018 Grigory Rechistov