Nackareservatens stigar. Intryck på stigar

Överblick

Den längsta stigen i området är upp till 10 kilometer lång, till och med 16 kilometer om man ämnar vända tillbaka till dess början. Oftast kommer man in i skogsområdet från Hammarbybacken. Det går också att åka pendeltåg från Slussen/Henriksdal mot Erstaviksbadet till skogens östra kant och sedan cykla västerut. Slutligen, kan man åka till Älta gård vid södra kanten och cykla därefter i norra riktning.

De största och mest populära stigarna i området är markerade och njutas av både vandrande och cyklande. Flertal mindre stigar kan man enkelt hitta och följa med på GPS-enhet. Och okänt antal inofficiella cyklingstigar gömmer sig mellan dem.

Överblick

Hellas- och Nackaskogarna myllrar med stigar, både för gående och cyklande. Tisdagsrajd sker regelbundet där och samlar flera stigscyklister med olika kompetensnivåer.

De stigarna har varierande svårigheter, från enkla åtkomstgrusvägar (som hålls körbara även i vintertid) till riktiga (fast korta) downhillsträckor. Det finns rötter (oj så många rötter!), babyheadsstenar, stenhällar och stora klippor. Några få spänger och hucks finns också, men inte så mycket berms, jumps eller andra artificiellt byggda detaljer.

Det finns även flera vackra vyer över skogar, tjärnar, havet och staden.

Det är svårt att beskriva samtliga stigar i området. Nedan ämnar jag ge mina korta anmärkningar och personliga upplevelser. Man kan se stigar på till exempel [1] eller läsa om dem i boken [2].

Personliga intryck

Det är omöjligt att beskriva alla stigar som jag har erfarit där, så jag misstänker att inlägget bör få en eventuell fortsättning.

Gröna spåret och Blåa spåret

Längder: 9 respektive 6 kilometer.

Om man cyklar i området mellan Nacka och Saltsjö är chanser höga att man hamnar på en av de här stigarna.

De två spåren löper parallellt varandra från väster till öster och möts nära Erstaviksbadets övergivna vattenkvarn och sandstranden. Både de är välmarkerade med gröna respektive blåa cirklar på träden.

Jag ska bedöma att den vanligaste feature:n på de stigarna är rötter, sedan kommer små stenar, sedan större klippor och liten andel grusvägar som förknippar stigarnas sträckor ihop. I skogens östliga delar blir det blötare och fuktigare.

Total är deras tekniska svårighet 2/5, fast Gröna spåret är förmodligen lite svårare att ta sig fram på.

I het sommartid tar man gärna en paus vid Saltsjöbadet och har ett dopp i havet där en stig slutar och annan börjar.

Om man blir trött på cyklande finns där ofta korsande genvägar med pilskyltar så att man kan vända sig tillbaka till civilisationen. Då kan man oftast kliva på pendeltåget och åka tillbaka till Henriksdal.

Gula spåret

Längd: 1,8 kilometer

Det enklaste sättet att hamna på Gula spåret är att gå vilse från Gröna spårets början vid Hästhagen och börja följa gula cirklar.

Stigen [3, 4] går upp till ett klippområde som har bästa utsikter men utmanar också med svåra trial-passande hinder på toppens stenhällar. Var van vid att bära cykeln upp.

Sedan cyklar man ner på krokiga förrädiska rötter.Det finns åtminstone ett tillfälle där hike-a-bike är obligatorisk. Ta det lungt och du lyckas.

Total är dess tekniska svårighet 4/5.

Områdets sevärdhet är jättestora kommunikationsmaster.

Nacke-1

Den ganska gömda stigen [5] är 600 meter lång och består av rena 50 meter nedförsåkning och några skrämmande tillfällen. Den är omarkerad men följer man tyngdkraften enkelt.

Heldämpad cykel, mod och sunt förnuft rekommenderas. Stigen korsar ett par grusvägar så se upp för korsande trafik.

Det finns antagligen Nacke-2 och Nacke-3 i stigens närhet men dem har jag inte cyklat på ännu.

Ältasjöstigen

Längd: 700 meter

Denna är en genväg mellan längre stigar. Några spänger finns på stigen. Ingenting speciellt, stigen är ju för kort och platt.

Svårigheten är ju 1/5.

Slutsats

Om man kan besöka endast ett område i Stockholms närhet blir det Nacka.

Länkar

  1. https://www.trailforks.com/region/hellas-och-nackaskogarna/
  2. MTB i Stockholm
  3. https://www.trailforks.com/trails/gula-sparet-134513/
  4. https://www.openstreetmap.org/way/59506552
  5. https://www.trailforks.com/trails/nacke-1/

Written by Grigory Rechistov in Uncategorized on 08.11.2018. Tags: stigsintryck,


Copyright © 2018 Grigory Rechistov